Uniunea Salvați România este cel mai tânăr partid cu reprezentare în Parlamentul României. Este format din oameni obişnuiţi, unii dintre ei şi-au lăsat deoparte carierele lor profesionale pentru a fi parte în acest proces. Dacă vechile partide şi-ar face datoria faţă de cetăţeni, atunci niciunul dintre membri USR nu s-ar afla, poate, în politică. USR are convingerea că suntem din cei în ce mai mulți cei care ne dorim o schimbare adevărată, nu o falsă alternanţă la putere a două partide mari care au construit un sistem birocratizat și oligarhic și o adevărată rețea de imunități și privilegii. USR este un partid construit de jos în sus, care vrea să reprezinte oameni cu ideologii diferite, din categorii sociale și etnice diverse, din toate regiunile ţării, oameni care au în comun un singur obiectiv: schimbarea actualei clase politice şi un act de guvernare transparent realizat de oameni competenți, care înțeleg să respecte legea și interesele societății.

Cei care vin alături de USR sunt oameni oneşti şi profesionişti în domeniile lor. USR îi evaluează potrivit unei grile profesionale şi de integritate şi fiecare membru semnează pe proprie răspundere pentru informațiile despre el privind experienţa profesională, competenţele, desfăşurarea de activităţi civice, traseism, plagiat, conflicte de interese sau participare la obţinerea de foloase patrimoniale etc. Conform statutului, organizaţiile au autonomie în reprezentarea intereselor cetăţenilor din comunităţile locale şi doar ele au dreptul să desemneze candidaţii pentru alegerile parlamentare. USR nu paraşutează candidaţi de la centru pentru că forurile de conducere au dreptul doar să cenzureze anumiţi oameni, dar nu să propună alţii în loc.

USR îşi propune să se susţină exclusiv şi transparent din cotizaţii şi donaţii. USR a fost singurul partid care a publicat numele marilor donatori, în mare parte de la antreprenori români, în campaniile electorale. Antreprenorii care au ales să susţină USR sunt cunoscuţi pentru succesul şi etica lor în afaceri care se gândesc la viitorul copiilor lor şi care vor schimbare. Aceştia au semnat contracte încheiate la notar conform legii care prevăd explicit că nu cer nimic în schimbul donaţiilor. USR a lansat un mecanism de donaţii online pe website-ul oficial (www.usr.ro/doneaza), prin care orice român a putut să doneze cât doreşte prin card sau transfer bancar. USR este partidul parlamentar care a respectat cel mai mult rigorile legii, obtinand intotdeauna procentaje aproape de 100% la verificarile AEP.

In urma unui referendum intern care a inregistrat un numar record de participanti (12.106), membrii USR au decis intr-o majoritate covarsitoare definirea partidului ca fiind unul de centru-dreapta. Doctrina USR centru-dreapta este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților.

Programul USR se bazează pe doi piloni: transparenţă şi reconstrucţie. Cetăţenii trebuie să afle în orice moment ce se întâmplă cu banii pe care-i plătesc pentru taxe şi impozite şi dacă sunt cheltuţi în folosul lor, sau risipiţi de o administraţie incompetentă sau coruptă. USR susţine digitalizarea administraţiei la toate nivelurile şi reprofesionalizarea şi evaluarea corpului de funcţionari publici pentru a economisi timp şi bani atât pentru cetăţeni cât şi pentru instituţii. USR propune un plan de reconstrucţie a României prin reindustrializare punând accentul pe resursa umană pregătită de un sistem educaţie inclusiv şi de bună calitate, pentru a produce valoare înaltă. Obiectivul este ca România să performeze în domeniul prelucrării de date, să devină un Sillicon Valley pentru Estul Europei şi nu să rămână doar o ţară de outsourcing cu mână de lucru slab calificată şi prost plătită. USR are pregătit un pachet de măsuri pentru încurajarea antreprenoriatului şi pentru cooptarea românilor din diaspora în procesul de reindustrializare.

În contextul unei campanii electorale pentru alegerile prezidențiale vechile partide politice au apelat la propaganda bine cunoscută insinuând că Dan Barna ar fi făcut diferite fraude în trecut. Adevărul, însă, a fost foarte clar spus de către șeful DNA, Călin Nistor. Acesta a declarat că președintele USR nu are și nici nu a avut vreodată calitatea de inculpat sau suspect în vreun dosar al Direcției Naționale Anticorupție.

USR și-a nominalizat listele candidaților la toate tipurile de alegeri  în urma unor adevărate festivaluri ale democrației. Asta presupune inscrierea intr-o competitie interna, campanie interna, iar la final votul membrilor sau al delegatilor. Democrația nu poate supraviețui decât cu garantarea libertății de expresie, de asociere și manifestare pașnică, precum și a dreptului de a avea acces neîngrădit la informații de interes public. Susținem internetul neutru și liber, precum și libertatea presei, inclusiv jurnalismul profesionist și onest, necondiționat de sursele de finanțare și subordonat numai interesului public.

Susținem o Românie puternic integrată în proiectele politice europene, ca parte a Uniunii Europene, o Românie care acționează, nu doar reacționează, care se comportă ca un stat membru cu drepturi depline și este capabilă să-și formuleze și să-și urmărească, printr-o politică externă realistă și responsabilă, interesele naționale. Integrarea României în spațiul de libertate economică, în dinamica culturală și în ambițiosul proiect al Uniunii Europene este una dintre cele mai mari realizări ale generației noastre și cel mai important garant al libertății și dezvoltării. Vrem o Europă puternică, unită și solidară, capabilă să facă față, mai mult decât fiecare stat în parte, unor provocări majore precum migrația globală, terorismul și crizele economice. Dorim o uniune tot mai strânsă într-un orizont apropiat și bine definit. O uniune a oamenilor cu credințe și culturi diferite care participă astăzi la construcția acestui proiect în care libertatea de conștiință și celelalte libertăți și drepturi ale omului sunt respectate și garantate. Apartenența României la NATO și parteneriatul strategic cu SUA sunt esențiale pentru securitatea națională. România trebuie să-și îndeplinească angajamentele luate în calitate de stat membru NATO. Înțelegem și credem că, în fața amenințărilor și agresiunilor externe, România trebuie să se asigure că își poate proteja cetățenii, teritoriul și instituțiile democratice, dar și să acționeze ca un partener solid, previzibil și de încredere pentru aliații săi.

Suntem noua forță a politicii în România, avangarda schimbării clasei politice actuale. Suntem uniunea oamenilor care doresc modernizarea și democratizarea reală a României, a celor care au decis să facă pasul pentru schimbare.

Suntem cei ce au adus mesajul cetățenilor pe scena politică. În Parlament sau în piețe, ori de câte ori a fost nevoie, noi am fost acolo! Pentru noi, politica se face în dialog direct cu cetățenii și alături de cetățeni. Când Roșia Montană a fost în pericol, după tragedia de la Colectiv, pentru a apăra justiția, ori pentru a strânge semnături, noi, viitorii membri USR, nu am stat deoparte. Când a fost nevoie de noi, nu am stat pe gânduri. Oamenii știu că pot conta pe noi. Am dovedit-o.

Suntem aici pentru a construi România de mâine, o țară în care fiecare să aibă libertatea și șansa de a-și construi viața așa cum și-o dorește, într-o societate în care toleranța și solidaritatea oferă sprijin și șanse egale tuturor, iar libera inițiativă și creativitatea ne transformă în oameni liberi de reminiscențele totalitarismului. România pe care ne-o dorim este România pe care am decis s-o construim împreună. Prin implicare și prin muncă, prin onestitate, asumare și transparență, am reușit să ajungem aici. Am reaprins speranța în inimile cetățenilor, am arătat că politica se poate face și altfel și că nimeni nu ne va salva, în afară de noi înșine. Vrem ca în următorii ani să guvernăm și să schimbăm România, dar avem nevoie de ajutorul tău.

Valorile împărtășite de noi sunt valorile indivizibile și universale ale demnității umane, ale libertății, egalității și solidarității, ale meritului și ale integrității.

USR s-a născut în secolul XXI, într-o epocă în care constatăm că diviziunea stânga-dreapta este adesea folosită pentru a dezbina și pentru a înșela speranțele legitime ale cetățenilor. Dincolo de aceste diviziuni doctrinare, noi pornim cu prioritate în definirea politicilor publice de la nevoile reale ale oamenilor, nu de la agenda îngustă a unor grupuri de interese și nici de la litera unor ideologii adesea perimate. USR cultivă, în acest fel, o doctrină a politicii vii, atentă la pulsul unei societăți într-o continuă accelerație și transformare.

USR este partidul care ne-a adus laolaltă prin respingerea modelului clientelar, autoritar și învechit pe care celelalte partide l-au impus României în anii tranziției. Este partidul care își propune să lupte pentru ca românii să aibă șanse egale de acces la resurse, la educație și prosperitate. Fiecare cetățean trebuie să aibă oportunități pentru a se dezvolta liber și a-și croi un trai decent. Suntem aici pentru a apăra democrația constituțională în România, bazată pe separația și echilibrul puterilor în stat, pentru a apăra independența justiției în fața intruziunilor politicului, astfel încât societatea să dezvolte anticorpi și imunitate la corupție, să se poată proteja împotriva oricăror tentative de abuz sau autoritarism.

Noi nu credem că există mai multe Românii într-un singur stat, o Românie a săracilor și una a bogaților, una a bătrânilor și una a tinerilor, o Românie a urbanului și alta a ruralului, a angajaților din serviciul public și a celor din mediul privat.

 

Credem, în schimb, că respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și valorificarea deplină a libertății, inițiativei și creativității noastre ne vor îngădui să construim împreună un prezent și un viitor care să ne asigure o viață liberă, demnă și civilizată. Recunoaștem libertatea religioasă și faptul că a trăi într-o credință religioasă este o valoare fundamentală, pe care oricine o poate trăi în deplină libertate și respect alături de cei ce nu o împărtășesc.

Trăim într-o singură Românie, a noastră, a tuturor cetățenilor, care s-a aflat însă prea multă vreme la cheremul unor partide politice corupte și iresponsabile. Diviziunile sădite pe criterii de etnie, religie, ideologii perimate, orientare sexuală sau proveniență socială nu folosesc decât unor lideri politici și de opinie ce își extrag artificial puterea din acestea. Prin voință comună, toleranță și dialog, prin libera inițiativă, vom construi încrederea de care are nevoie România pentru a deveni o societate dreaptă și prosperă.

Vedem apartenența României la Uniunea Europeană drept încununarea speranțelor și eforturilor mai multor generații de români, singura cale reală spre dezvoltarea și modernizarea țării noastre. Pentru noi, apartenența la NATO este garanția securității naționale cât și a unei lumi mai sigure.